Policija

— 866 —

упитах га још једном. Ако знате где је реците то без бојазни, ево вам дајем реч да се противу вас никаква исерага водити неће. Родитељима је стало да им се врати дете а не до тога да ко буде кажњен. Реците дакле где је Н4ра и ствар је свршена! Разуме се ако је Зора жива.

Цео овај говор остао је без успеха..

= Не знам, био је једини одговор.

_ Било је очевидно да Жан не говори истину, те ја погледах питајући на команданта, који се са своје стране обрати Жану:

— Можете ли се заклети на исказ који сте сада далиг упита га. |

— Могу, гласио је одговор.

— Онда дигните руку и закуните се, али претходно одговорите знате ли која вас кавна чека ва кривоклетство ва а линији И

= Смрт или робија! Е

После овога Жан се, држећи два прста у вис заклео, ка му није познато где се Зора налази нити да зна ма шта о. њеном нестанку.

— Ову заклетву добићете написмено кроз десет минута, колико је потребно да се она напише. Ако утврдите противно "можете учинити употребу од ње. Тв је све што могу сада учи-

нити, рече командант. | У

После четврт часа вратио сам се у варош са Жановом заклетвом у џепу, убеђен да је Жан лагао и да зна много више од онога што је рекао. Из свега сам извео закључак да је Зора у „провођењу љубави“ са Жаном попустила овоме толико да је морала и од куће побећи. То „провођење љубави“ за Жана, који је странац у Београду, морало је бар првих дана бити у коме хотелу. У осталом свима вама су те стварњ добро познате. Послах дакле два детектива са потребним упутствима да обиђу хотеле на периферији а сам се упутих у оне на Теразијама.

Нисам се преварио у очекивању. У хотел и ... сазнадох да је један француски матроз пре две недеље три пута ноћевао У хотелу са једном женском: младом и лепом плавушом, како рече портир. Сазнадох још да је се Жан распитивао где може да нађе намештену собу за своју жену, како је плавушу представио. Упутили су га у Дечанску улицу код неке жене, Нашао

Р