Policija

НО =

Износили смо и то, шта је до сада приватна иницијатива добрих људи и пријатеља деце предузела преко хуманих друштава да припомогне тој заштити тако морално посрнуле деце, као и шта се још намерава у томе правцу да учини.

Врло нам је пријатно што нам.

се сада пружа могућност, да на томе пољу рада констатујемо још један нов и велики успех.

Министар Унутр. Дела г. Драшковић, схватајући са свим правилно свој положај чувара реда и безбедности, предузео је похвалну иницијативу: да установи велики Државни Дом у који би се сместило неколико стотина морално посрнулих малољетвика, који сада проводе живот у нераду, скитњи или у вршењу казнимих дела, услед чега се од стране власти стално притва"рају и прогањају из места у место без наде на какву поправку. Он је осигурао и по_ требан кредит за такву уста"нову чиме је задужио и друштво и нас, поборнике те идеје, искреном захвалношћу.

Правила за тај Дом већ се раде и сва је прилика, да ће се инсталација Дома у најкраћем времену извршити у просторијама садашњег казненог завода у Топчидеру, одакле се осуђевици ускоро имају преселити у фруги завод.

Управа постојећег дома за васпитање малољетника већ се ставила на расположење Госп. Министру за извршење ове корисне замисли.

Бродарска и општа дунавска полиција. — Дунавска међународна комисија, која постоји према једној клаузули Пакта Лиге Народа, на својој седници од 20 октобра о. год. дефинитивно је утврдила одредбе о „Бродарској полицији“ као и У „Општој дунавској полицији“.

Овим поступком комисије учињен је први корак ка установљавању интернационалне полиције, пошто ће се о њој водити рачуна преко комисије од стране Лиге Народа, чиме су се и предвиђања и закључци нашега сарадника г. Митровића у раније објављеноме чланку „Интернационална полиција и париски Пакт“ почели потпуно оствари вати.

У једном од идућих бројеза донећемо садржину уредбе. )

Један редак пример хероизма. — Пре неколико дана похватана је опасна и чувена хајдучка дружина Исидора Бајића у округу ужичком, која је толико година задавала силан страх мирном грађанству.

Највећа заслуга за овај успех