Policija

— 1025 —

; њва саобраћајна средства: железницу и пароброд. Главни саобраћај, а са њиме и криминал вршен је железницама; бродови су служили већином за локалну употребу. А подземна железкица као и саобраћај аутомобилима бејаше још у повоју. Разуме се, да се при таковим условима и сам криминалитет ' развијао и кретао у границама могућности тог времена а са тим упоредо и под истим условима извршавала се и полицијска служба. Целокупна 'међусобнва радња свршавала се једино трговачким телеграфом, који је тада одговарао свима потребама полицијске службе. Телефонска служба за даљни саобраћај беше у врло малој употреби.

Данашње прилике коренито су се изменуле. Данас просечни саобраћај попео се на огроман степен, и ако зош додамо аутомобилску службу просечни саобраћај подиже се на још већи степен.

| Развићем аутомобилске индустрије и нових путева саобраћај се развио у бескрајност. Криминал је искористио све могућности овог новог саобраћаја, недангубећи ни мало при томе, но је развио своју делатност не само у једном одређеном месту но је почео развијати свој рад и везе широм целе земље.

Служба полиције постаје бивати мање више национална ствар сада поводом развитка организације ]. УУ. МУ. и томе сличних организација, као и самог бољшевизма. (Све то чини да полицијска служба мора стајати у тесној вези са осталим чивноцима у држави. Кооперацију рада ваљало би ставити у додир са свима осталим надлештвима. Тако што даје се извести само употребом нових саобраћајних средстава. Данашња телеграфска служба скучена је и дангубна, а што је најглавније и прескупа. Такође и данашња далека телефонска служба спорија је у појединим случајевима и од самога телеграфа, а трошкови већи но код обичних тељеграфа.

Безжична телеграфија напротив одговара свима данашњим | лотребама и обећава нам сасма ново поље рада, које ће дати огромне користи при угушивању криминалитета.

Код данашњег телеграфа свака послата вест врши се посебно за одређена места, а руковање и достава таковим путем

3Ј. М. Му. значи: Интернационални — Светски радници или боље: Удружени иитернацвотални радници света.

„Полинија“ 4