Policija

| 1026

дангубна је, што је данас веома важан фактор при саобраћају вести. |

На против код саобраћаја безжичне телеграфије метод рада је далеко бржи као и сама достава вести. Безжичним путем вест

се шаље у један исти мах у свима правцима и на све станице

"које су у могућности да такве вести приме. На тај начин вест послата једном бива примљена у исти мах код свију станица, што је веома важно када је време у питању. МА ТОРНРЊЕВО омогућава растурање великог броја вести.

Овде хоћу да набројим један. случај побра "стране безжичне телеграфије. Представимо овако, да је полиција у Бофелу пронашла. једно лице чије јој је име, држање и прошлост добро познато, али за које случајно у томе моменту не налази кривице да би га могла задржати у затвору. У таком случају по садањој процедури имала би се испослати телеграфска питања у све остале вароши да би се дознало да ли исто лице где има да одговара по каквој кривици. Таквим начином могло би се чинити питање само на ограничен број места и зато би. требало 6 до 24 часа. На против, са безжичном телеграфијом дала би се испослати једна општа вест свима постофећим станицама у року од 10 минута. 'За потребан одговор довољно би било 30 минута чекања, а у крајњем случају довољан би био један час да се добије потребан одговор са свију станица.

Тако сравњујући ин данашњег трговачког телеграфа са службом безжичне телеграфије долазимо до уверења да ова носледња узима превласт у сваком погледу, а.да је за нашу нолициску службу од огромног значаја. ј. Хигинс.

КОНГРЕС ХОЛАНДСКИХ ПОЛИЦАЈАЦА

Крајем месеца септембра одржан је у Утрехту (Холандија) конгрес холандских полицајаца, на коме 5 Поа ова питања: |

1. Каква је мисија полиције2,

2. Да ли полиција врши и социјалну. мисију ".

3. Треба ли полиција, као целина, да буде неутрална >