Policija

“ буље 6 КУЛЈБИип ВЕОТЋНАД

|шка 'ОВбие

друге Н. и по изиди ној сњоби Лођ ах су задругари почели уживати добивене делове. Даље је навео да је један од задругара изјавио жалбу на пресуду избраног суда и да је по тој жалби пресуда поништена, али су се деобничари по том споразумели и поравњали без избраног суда, да деоба остане онако како је избрани суд први пут имање поделио и да сваки свој део и ужива. Тако је стање међу бив. задругарима тра_јало све до сада, док један од наследника ранијих деобничара није затражио да се цело имање старе задруге сматра груписаним, пошто је пресуда избраног суда, о којој је напред рез, поништена и да се понова деоба изврши. Ово тражење остали ранији деобничари нису прихватили из разлога што сматрају да је деоба извршена, а и за то што су једни од старих де-. обничара имање увећали, а други не.

Г. Ивковић питао нас је шта да се ради у овом случају.

И ако и ово друго питање г. Ивковића није потпуно, јер је и по други пут и после траженог објашњења од наше стране (в. под ЈУ у одељку „Поуке и Обавештења“ бр. 19 и 20 Полиције од 1920 год.) пропустио нам казати јесу ли или не бивши задругари по извршеној деоби остали у задружној кући или не, — ипак дајемо овај одговор.

1. Уредништво налази: кад су се задругари задруге Н. поделили (по свом споразуму) и добијене делове почели самостално уживати, — онда баш и да су продужили и после деобе становати у ранијој задружној кући, — не може се узети, да међу њима постоји задружни живот према 5 507 грађ. зак, јер не постоји смеса заједничког имања, пошто се из предње представке види, да сваки од њих добивени део имања У самостално.

2. Но баш и кад би власт стала на гледиште да међу њима постоји задружни однос, опет уредништво налази, да се нови изборни суд не може образовати ва то: што деобничари не признају да међу њима постоји задружни однос и што се ве саглашавају о томе шта треба и како поделити, — 5 436 трађ. суд. пост.

Према 'оваком стању ствари У редвиштво налази да оног, ранијег задругара, који сада поново покреће питање о деоби, треба упутити на грађанску парницу, да путем исте докаже. право на деобу.