Policija

— 168 —

Сад ћемо после ове мале екскурзије у област токсикологије и у казнене законике горе поменуте поближе да размотримо разлоге, који се исносе против спаљивања са криминалног гледишта, да би показали претежност разлога оних, који су за спаљивање.

Споменули смо да противници спаљивања наводе за себе само један разлог, криминални, док присталице спаљивања имају за се више разлога, а то су хигијенски, привредни и естетски. Већ би то доста било, па да се усвоји друго мишљење, А поред тога криминални разлози ређе долазе у питање, док су хигијенски, привредни и естетски разлози сваки пут одлучни. Природна смрт је правило, док је неприродна изузетна, па већ због тих изузетака не би требало устајати против спаљивања. Уз то опрезности, које присталице траже, да се уведу приликом спаљивања, а које смо пре навели, свакако дају гарантије, да не остане неоткривено злочинство, ако је почињено. Може бити, да се и ту кадгод увуче погрешка, може бити, али ће то бити редак случај, а због таке велике реткости није оправдано устајати против опће корисне установе сахрањивања спаљивањем.

Ради бољег прегледа истаћи ћемо приговоре противника спаљивања, па ћемо дати и наш одговор на сваки приговор.

Противници спаљивања кажу:

1) Често су потребна ексхумовања да се установи накнадно, да ли је злочинство учињено т1. ј. да ли је сумња основана или није, а нарочито је то важно код тровања и то поглавито арсеном или металним отровом, јер се у таквим случајевима може зајамачно установити тровање и после врло дугог времена, а поред тога често се тровања не могу већ зато установити за живота отрованог. што су појаве код тро“ вања у многоме налик на појаве код других болести н. пр. код колере и катара у цревима.

2) Ексхумовањем могу установити и озледе на костима и меканим деловима тела, што је немогуће, ако се и тело спали.

3) Много пута је могућно еамо ексхумовањем доказати нечију невиност и ослободити га од сумње, која би га могла

пратити до гроба. Тако бива да се по гдекоји лекар окриви да је болесника рђаво лечио и да је болесник његовом кривицом умро. Лекара ће свакако тешко моћи тужити па и осу-