Policija

— 579 —

врши, ми не ћемо ићи редом, којим је се у закону ишло, него ћемо се бољег прегледа ради, прво позабавити са пословима, који прелазе територијалну надлежност округа, Овде ћемо одмах да подцртамо чињеницу, да је у: колико другим законима, који су и после оживотворења закона о општој управи остали на снази није прецизно одређен појам онога, што је у ст. 3, чл. 15. одређено као услов за могућност пренашања надлежности, овде управној власти, дакле обласном жупану и министру унутрашњих послова, препуштено да сами одлучео томе, који посао прелази територијалну надлежност округа, који по својој природи тражи једнообразно вршење код саме области, односно који због своје важности тражи, да га непосредно врши обласна управа. И према томе за своје одредбе у том погледу одговара министар једино политички, а та је одговорност баш овде огромна.

Да обзиром на то, што обласни жупани врше масу послова из надлежности осталих министарстава, није била најсретнија одредба, да диспозиција обласног великог жупана о томе зависи само од одобрења министра унутрашњах послова, о томе не може да буде спора за онога, који је посвећен у практичну администрацију и у то, какове све неприлике може да изазове овакова, да се благо изразимо, непотпуна одредба.

Исправно и правилно би било, да је одређено, да то одо(брење даје ресорни министар у споразуму са министром унутрашњих послова, али при практичном провађању ће то морати и онако да буде, ако и не тим путем, а оно обратним, па ће министарство унутрашњих дела пре него што даде одобрење за одлуку обласног жупана, ма да строго по закону на то није обвезано, бити већ из практичних разлога присиљено, да затражи пристанак ресорног министра.

Што се разумева под територијалном надлежности у опште, а округа посебно, о том закон о општој управи нигде не говори. . Према томе важе прописи старих закона о томе, јер они нису законом о општој управи дерогирани, односно општа правна правила о тој надлежности,

Под територијалном управом надлежности једне управне јединице разумева се, овлашћење ва вршење у границама стварне надлежности управних аката о ономе, што се догађа на њезином територију, Ту су и обласни жупан и министар _

2•