Policija

На тај се глас и сами чланови Војводског Већа зами«слише, Оставише све друго на страну па стадоше ценити околности у којима се то догађа.

једни мишљаху:

— Сад је јасно зашто је Тануш Топија приграбио у „своје руке сву власт, и зашта је не мисли уступити! Он оснива нову династију насупрот династији ГТарентскога с једне и Ивана Гравине с друге стране., То, дабогме, бива према старој речи: где се двоје свађају, ту се трећи користи:

Други говораху:

— Тануш је велики ратник, али Бог зна да ли и државник! Он се у делима рата Драчу показао више него користан — нека би Бог дао да се у делима државним не покаже толико штетан! Драчу треба мира — али где је Иванов син „Људевит Гравина2 Болешњив младић! Али је здраво његово право. А осим свега — ко зна шта он смера!

И то међу собом у поверењу говораху они исти, који су на Већу по жалби Агнесиној изјавили да је право у моћи! Агнеса је, донекле, добро мислила да у Драчу нема више | „људи и да их треба тражити даље, ван градских зидина...

15.

У Србији су се, неку годину пре тога, одиграли били "необични догађаји. Извршена је б: промена на престолу на коже је место мирног краља Стевана Дечанског сад седео његов син Стеван Душан — млад, одлучан, крепак и телом си духом, и одушевљен оним мислима које су у то доба занимале умове најбољих родољуба српског краљевства.

Византијска политика, вођена у последње доба краља Дечанскога, била је сад упуљена правцем, уз који је с одушевљењем пристала сва властела, велика и мала, и сав народ препорођеног краљевства. једино је још по који из редова црноризаца био сумњало, ненавикнут да слабим очима, вечито земљи обореним, посматра зору новог живота српског, .

" Млади се краљ, потоњи цар, Душан бавио једно време у Скадру, за који је било везато много успомена из ранијих „дана његова живота...