Policija

— 222: + ЈОВАН ВУЧЕТИЋ

Познати у свету полицијски стручњак и наш саплеменик са Хвара, Јован Вучетић бив. директор техничке полиције у Ла-плати, главном граду Аргентинске Републике, преминуо је почетком ове године, како њихове новине јављају.

Његов губитак; оплакало је целокупно тамошње друштво, жалећи у њему. нестанак једног заслужногси прослављеног научника. на пољу наше струке. У толико имамо више ми разлога, да жалимо. за њим, сивом наше лепе Далмације, са којим се она имала да поноси.

Ми смо више пута у листу писали о његовим заслугама и делима, па и у претпрошлој свесци нашега листа.

Сада доносимо превод чланка који је изашао у познатом аргентинском листу „Га Мастол“ 26, јануара тек. год., одмах после његове смрти, да би се видело како се о њему мислило, у Јужној Америци, где је он провео скоро цео свој живот.

_„У великој скромности преминуо је 25. јануара о. г.. у граду Долорес, Господин Јован Вучетић, стваралац аргентинског дактилоскопског система, који је уопште припознат зи употребљен.

Пробавио је готово цео свој живот у Ла Плата, где је — отраг четрдесет година — започео проучавати свој систем о идентификацији, који је год. 1891. полиција прихватила. Пензионисан као шеф Дактилоскопског Оделења, крену из земље и пропутова светом ширећи свој систем, одбијајући тако лукративне понуде које су му даване као награда у Европи и Северно Америчким Државама. У Пекингу (Кини) је поучио "у дактилоскопији судије и разне више државне функционере.

Након дугог путовања, повратио се у Ла Плата, неуморан као увек, и као да не још потпуно задовољан, премда је његово дело усавршено, и у самој Француској триумф доживело, — где је његов систем уведен, а одбачен антропометријски, премда је овај најенергичније био заговаран од учењака Бертијон-а; наставио је даље свој рад, и основао је „Генерални Регистар Особне Идентификације“. Ово последње било је крунисање његова дела, стога је напрегао све своје силе и посветио томе све време и љубав, да је учењак Бертијон, који се је противио Вучетићевом систему, признао тај систем