Policija

— 242 —

редба, тко се сме таковим прогласити, 6) да се такови судбено проглашени политички злочинци не шаљу ни у нарочите одељке казнених завода, него се код такових врши „заточење“ (ако се у опште сачува та врста казна за политичке злочинце) — на сасма другачији начин и у потпуно одељеној згради, која ни из вана не чини утисак казнионе, Мислимо да је садање уређење у Пожаревцу таково, каково не би смело бити; тамо су наиме под једним кровом, и у истом простору затворени бивши официри и чиновници, који су суђени ради чисто политичке кривице, са злочинцима који су суђени ради проневерења или уморства и т. д.

У кратко, поглавље о политичким злочинцима ваља потпуно ревидирати и истом после тога удесити извршавање казне. Данашње хаотично стање, што се тиче политичких злочинаца, треба уклонити и ствар уредити једнако за целу земљу и правилно дакако. Нисмо за то да се политичким злочинцима даду прешироки привилегији, него смо за то, да се подпуно сепарирају од неполитичких деликвената. Толико нека је на овом месту доста у оквиру ових разматрања.

Друга погрешка је учињена по нашем мишљењу У 8 85 нацрта. Ради се о одредби, да се за смештање особа, које су осуђене на присилно дело, или на упућивање У заводе за лечење, или за чување у интересу јавног морала, саграде посебни заводи, за које министарство има да изда посебне уредбе. К тој одредби, која је, нема сумње, потпуно утемељена, је некуд стидљиво — додан други ставак „ако би се те одредбе чувања морале изаршавати у каковом заводу за извршавање казне, нека се за то по могућности употребе одељене зграде“. Проти таковој солуцији, о којој говори други ставак и која би по свој веројатности остала још читава пола столећа — не изузетак него свакодања пракса, морамо се из теоретичних и практичних обзира борити. Та солуција би значила санкционирање т. зв. присилних радионица какове су сада у Бегуњама и у Новој Градишци, које су смештене под један кров и под једну управу с казнионичним водством, Таково уређење не значи ни више ни мање него нијекање начелне разлике међу казненим мерама и мерама безбедности, а то значи просто обнављање старог немодерног система, да се казна даје као одмазда зуб за зуб. Потпуна сепара-