Policija

_-— Кора

не бирају средстава, руководе се заповешћу да је све допуштене и лепим речима прикривају своје криминалне задатке. Они троше новац руског народа, сеју семена мржње и зверства по целој земаљској кугли, и у Русији проводе неограничену тиранију“.') Е

У

Сада смо се убедили у томе, шта је у истини росијска комунистичка странка, која управља Русијом, стојећи на челу П!. интернационале. Али, ако иста није права олигархичка деспотија, који је у току нове ере одбацила читав низ социалистичких принципа, кпак док се СССР налази под социалистички-комунистичким барјаком, могло се очекивати да макар један део тих основних лозинки, које су везане са социализмом, буде тамо остварен. Али одмах ћемо видети, да је то била напразна нада.

Социализам је објашњавао постојање криминалитета само тиме, да свуда влада буржоаска-капиталистичко уређење државе и тврдио је, да кад се сврши социална револуција криминалитет ће опасти, а доцније ће потпуно пропасти. Међутим после бољшевичке револуције и учвршћења „радничкосељачке“ владе криминалитет у Русији нагло и непрекидно расте“); Наука у том случају тражи, да се примени низ специалних превеншивних мора; бољшевици примењују... стрељање. Социализм је свагда проглашавао толерантност у сфери религије. Он је религију посматрао као потпуно индивидуално и приватно дело, које се не тиче државе. Са његовог гледишта држава не сме да подржава ма који религиозни култ, али мора да буде потпуно толерантна према религији грађана и да поштује принцип слободе савести.

Али бољшевици, ма да су у декрету од 31 јан. 1918 г. прогласили „одваајње цркве од државе, никако нису могли при-

1) Н. Алексејев, г. с, „Сборник“, т. |, стр. 34—86; Р. Кошутић: „Говор на конгресу Свесловенске Омладине“, Беог., 1924, стр. 5; С. Ивановић, г. с. ц., стр. 85 –36; П. Сорокин, г. с. д., стр. 31--35: 5

») Прим. По статистичким. податцима, које је обрадио проф. Сорокин (г. с. Дд.. стр. 63—64), поред умножавања крвавих и зверских злочина рашћење криминалитета у појединим гранама његовим толико је невероватно, да. например железничке крађе и друге кажњиве злоупотребе на железницама порасле су за 150 пута, краминалитет малолетника у Петрограду — за 74 пута, и т. д.