Policija

— 596 —

главни бележник главни фискал, председник сироч, стола, гл, физик) чиновника и 10 чланова, бираних од мун. скупштине тајним гласањем на две године, тако да сваке године половица испада. Чиновници су у седницама референти и дужни су свакога месеца поднети своје извештаје одбору о стању послова у своме ресору. У случају спречености Вел. Жупана

председава градски начелник одн. поджупан, а у случају спречености и овога одређује од случаја до случаја председника Мин. Ун. Дела. Редовне седнице се држе прве половице свакога месеца, а могу се држати и чешће. Многе од својих предмета управни одбор не решава у пленуму, него према специјалним законским овлашћенима у секцијама, делегацијама, пододборима тако на пр. апелиране сирочадске ствари у сирочадској делегацији дисциплинске ствари у дисциплинском пододбору.

Делокруг је управника одбора тројни: он надвире и контролише целу управу на територији муниципије, отклања спорове око надлежности појединих ресора, једном речи, он је регулатор за правилно функционисање управе; он решака и конкретне случајеве, нарочито управне спорове, које му закони у делокруг стављају, а такових је број огроман; и најзад, он у својим полугодишњим извештајима о стању јавних ствари, даје мнења и предлоге Кр. Влади и муниц. скупштини о ономе што треба да се регулише, реформише или укине.

Управни је одбор у извесним предметима |. иП стаин извесним предметима Ш. степена и коначна власт. Решења и пресуде управног одбора, уколико нису коначна, могу се напасти правним средствима најразноврснијим: жалбама; утоцима; призивима; ревизијоним, новизацијоним, молбама; тужбама; оправдањима и то на најразноврснија надлештва: министарства, управни суд, муниц. скупштину — што већином све зависи од специјалних законских прописа који нормирају з2 сваки поједини случај правна средства надлежности.

Однос управнога одбора према Кр. Влади је однос сусубординације: извршује и наређује извршење владиних наредаба, но има права, да извесне наредбе, које сматра да се не могу извршити у кругу надлежности управног одбора, врати Манистарству уз напомене своје, па тек ако на ту