Policija

— 597 —

представку одговора у року од 14 дана не добије, дужан је исту наредбу извршити. Уколико се тражи од управног одбора да врши посао око упућивања регрута и убирања неизгласаних пореза од Нац. Скупштине, то управни одбор таково наређење није дужан да игврши, него једноставно треба да га достави на надлежност муниц. скупштини.

Однос управнога одбора према муниципалноме одбору (скушштини) само је у толико субординован, у колико је управни. одбор дужан да извршује и статуте и решења мун. одбора, који се односе на послове из делокруга управног одбора, те у колико је дужан да подноси полугодишње извештаје о стању јавних ствари.

Карактеристично је да је у управном одбору мање бираних чланова од чиновника, но и ту је тенденција разумљива. Законодавац је хтео да што јаче утврди доминантни положај Вел. Жупана. Положај Вел. Жупана преда муниципији много је више утецајнији и од француских префеката, јер док је у Француској префект само контролни орган, дотле у Мађарском упр. систему Вел. Жупан активно учествује у самоуправи, он преседава у одборима, који се чак и тако састављају да у њима он има већину. Према 68. 5. закона о муниципијама први чиновник жупаније треба да је поджупан и он води управу у име жупаније, међутим, 56. 8. истога закона вели да на челу жупаније стоји Вел. Жупан, који контролише муниципалну самоуправу, те би изгледало да Вел. Жупан има само контролни делокруг међутим, ствар у пракси изгледа доста друкчије.

Велики Жупан, кога на предлог Мин. Ун. Дела, поставља краљ не стоји само „на челу муниципије“, него је он представник државне извршне власти и према закону, он као такав контролише све — изузев судске — представнике држ. власти, који дејствују на подручној му територији, а исто тако и самоуправу муниципалну, пазећи на то, како муниципија извршује управне послове државнога делокруга пренете на њу. Да би он не само де поппе, него и де Тасјо, стојао на челу муниципије законодавац је одредио да Вел. Жупан председава у седницама одбора: муниципалног, за оцену бирачког права и избора, управног, сталног, дисц. пододбора, другостепеног суда за шумске изгреде. Законодавац му је дао