Policija

— 599 —

и дисц. истраге и суспендује чиновнике, изузев оних који су чланови управног одбора.

Интересантно је и значајно, да о институцији Великих Жупана нема посебнога закона, него да се све одредбе о делокругу Вел. Жупана налазе у закону о муниципијама, чак шта више да је исти случај и код Гувернера Фијуме и Великог Градоначелника Будимпеште, чији су положаји скоро идентични са положајима Вел Жупана, регулисани у специјалним законима о уређењу Фијуме и Будимпеште.

Извршни органи муниципије су њени чиновници. Чиновничка места у муниципији, у границама закона системизује муниципија статутом, а услове (квалификације и др.) за постизавање ових прописује 1-3. чл, 1883 г. У погледу одговорности за штету, коју чиновник проузрокује својим радом или нерадом закон чини у првом реду одговорним чиновника, а тек у другоме реду муниципију. Чиновника има: активних и почасних; централних (поджупан, гл, бележник, бележници, подбележници, гл. фискал, гл. физик, гл. архивар, ветеринар, председник сир. стола, преседници и др.) и спољних (срески начелници, градски начелници градова са уређеним сенатом, подначелници, срески ветеринари и др.); бираних на извесно. време и постављених доживотно. Закон од 1870 г. предвидео је: избор скоро свег муницип. чиновништва. закон од 1!886. г. о муниципијама је већ јаче спроводио принцип именовања (постављења) муниципалних службеника, при чему се у парламентарној расправи доказивало, приликом донашања тога закона, да то одговара тадањој енглеској самоуправи, и да је избор, чиновништва самоуправног споредна ознака самоуправе већ да је главна ознака: делокруг. Тако по закону од 1886 год. скупштина бира на шест година поджупана, вел. бележника, среског начелника, председника сир. стола, градског начелника сенаторе, приседника сироч. стола идр. Приовим изборима може се гласати само за особе, које кандидује кандидацијони одбор.

Закон назива првим чиновником у жупанији поджупана, а у муниц. градовима градског начелника. Они у јавноправним и приватноправним односима репрезентирају муниципију. Поджупан води администрацију целе жупаније и извршује наређења Краљ. Владе и Вел. Жупана, а овог потоњег у одсуству и заступа. Поступа по свима оним предметима, који нису