Policija

= 600 =>

стављени у делокруг ни управног ни муниципалног одбора, а ни ког другог муниц. органа. Он извршује жупанијски буџет, издаје налоге држ. благајни, јер самоуправне благајне нема, за исплате на терет самоупр. буџета, дакле, врши све оне послове, које у градовима са муниц. правом врши Градски Сенат.

Срески начелник је такође чииовник муниципије; званични његов печат не носи државни него жупанијски грб. По закону он стоји на челу среза, али само као представник управне власти, јер самоуправе среске нема (срески пољопривредни, путни одбори и одбор за контролу вина то су само зачеци будуће среске самоуправе требали да буду). Срез као такав само је територијални појам који означава територијалну надлежност срескога начелника. Арондирање срезова врши муниц. скупштина (одбор) статутом водећи рачуна о одредбама ХУ. 3 чл. 1883. да се срез поклапа са територифалним надлежношћу пореског звања и срескога суда. Као првостепена управна и полицијске власт срески начелник је подређен поджупану, који је П. степена полицијска и управна власт, а општине су под непосредним надзором срескога начелника и од истога добијају наређења управнога карактера, док у погледу самоуправнога надзорног права стоје у подређеном положају према муниц. одбору, који над њима врши административну тутелу и велик део решења им расматра и одобрава.

·_ Градови са уређеним сенатом не спадају под територи-

јалну надлежност једнога среза и среског начелника, већ стоје непосредно подређене поджупану, а врше првостепену упра“ вну и полицијску власт. Они се од општина разликују поред пренаведеног још и у томе што им број општ. заступника може да износи до 200, док је код општина највише 40; а и у томе што градови са уређеним сенатом врше полицију гра"ђевина, санитета, брда, пијаце, решавају спорове између радника и пословадаваца, те у обртним стварима поступају према законима и својим статутима не мање што по изнимној дозволи Кр. Владе могу убирати поред приреза на држ. порезе још и пијачне таксе, калдрмину, те и нове врсте пореза које држава није ангажовала.

Иначе је конструкција градова са уређеним сенатом доста слачна градовима са муниц. правом.