Policija

— 618

Да се ова одредба односи и на механско-кафанске радње, види се очигледно из 5 14 под 2. истог зак., на који се пропис и Правилник позива, допуштајући отварање ових радњи преко целог недељог дана.

= 5 ж

Да поменемо још и ово.

И у једном и у другом Правилнику има грубих штампарских погрешака, које мењају или чине нејасним смисао. појединих законских одредаба. Тако на пр.:

6) У чл. 73. Правилника Мин У. Д. вели се, да се у баштама може продавати само „храна и недлкохолно пиће“, а треба да стоји „храна и алкохолно пиће“;

в) У почетку чл. 22. Правилника Мин. Ф. после речи „Ко не положи благовремено ољмерену му таксу за точење: пића“, изостављен је став „ишли ко отпочне шочење пића“.

Овакве погрешке незгодне су и за обичне написе, а у одредбама законског карактера оне су још опасне, јер мењају смисао закона.

У пракси је уобичајено да се уредбе (правилници, правила и т. п), које се на основу законских овлашћења издају у циљу извршења закона, редигују без обзира на чл. 94 Устава, Такав је случај и са Правилником Министра Унутр. Посл. за извршење закона о држању и ношењу оружја (Сл: Нов. за. 1924 г, Бр. 185-Х), који је у очигледној противности са законом, и у коме чак није назначен законски пропис на основу кога је издат. Он се међутим и данас у пракси примењује. „пуном паром“, и, у колико нам је познато, нема примера да му је који суд оспорио легалност. Ово није ни мало утешно за наше законодавство и судство, јер на шта ће нам онда толика процедура око доношења закона кад их управна власт

може мењати и укидати правилницама 2 А.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА.

|

Г. Чедомиру Дрењанину, полициском писару:

Кад у неком срезу услед одсутности среског поглавара' треба неко да га заступа у дужности. а у срезу има сталних.