Policija

== Ба —

љака око комунистичке странке није могућно напредовање комунизма.)

Из свега тога излави, да је нова сељачка интернационала само привидно самостална, а у исто време је и псеудо-сељачка. У ствари то је само маскирана комунистичка организација, која се јавља као оруђе ПИР интернационале, спроводи у живот њене класне и револуционарне наредбе и нема никаквих веза са руским сељацима.

Пређимо на питање о вези између садашње руске комунистичке владе и Ш. интернационале.

Пред целим светом, а најчешће у својим званичним изјавама пред владама страних држава, дипломатски представници и комесари СССР обично категорички тврде, да су руска влада и комунистичко вођство Ш. интернационале потпуно одвојени и узајамно независни, Али све је то свесна и савесна лаж.

Пре свега са руском владом Ш, интернационала је спојена органички од дана свог постанка. Бољшевици, кад су уграбили власт у своје руке и поставили своје вође као владу, одмах по својој инициативи сазвали су у Москви комунистички конгрес, који је прогласио Ш. интернационалу, при чему већина главних представника руске владе ступила је у централни орган Ш!. интернационале, Тамо и овамо видимо готово иста имена, само да се на челу бољшевичке владе налазио Лењин, а на челу централног комунистичког органа стао је Зиновјев- Апделбаум, креатура Лењинова.

Горњи централни орган не само је веза са руском владом: он врши читав низ функција, које директно спадају у надлежност владе и над том владом доминира, и то су више пута отворено наглашавали скупови руске комунистичке странке, највиђенији комунистички поглавари, а нарочито Зиновјев. На 8. скупу странке одређено је, да њен централни комитет мора спроводити своја решења преко совјетских органа и руководити: радом последњих. На 13. скупу исте странке Зиновјев је говорио поред осталог, да је централни комитет странке морао извршити нмитав низ веома важних постављања и у том броју

') Наведене и друге многобројне податке в. у брош. Правник, каке живи руски сељак д шта је сељачка антернадионалар“, Беогр. 1925 (на_ Рочито стр, 25—89.)