Policija

да

сију па их ту затворе на дуже време.

Друга метода је тако звани „ђавољи џак“. Притвореник се потпуно нагао баци у џак а са њим и једна изгладнела и полудивља мачка. За тим се џак веже Полицијски органи по том дирају и надражују мачку, да нешто од страха а нешто и из освете стане да се брани ноктима, гребајући и наносећи при том силне повреде везаном прнтворенику у џаку.

Има мало вероватноће, да се суседна нам румунска полиција служи овим срествима, али ако су ови наводи тачни, не могу се наћи никаква оправдања за наше варварске поступке. Смена управника прашке полиције. Као и смене заслужног и у свету познатог управника Њу-Јоршке полиције, тако је и смена еминентног и популарног управника полиције у Прагу г. Др. Рикарда Бинерта изазвала велику сензацију и коментаре у чешкој јавности.

По својој молби, г. Др. Бинерт захвалио се на досадашњој дужности и отишао на положај подпредседиика Земаљског Зговора, — једне врсте наше Главне Контроле.

Г. Др. Бинерт, који сада тек има 40 и неколико година, до-

(

био је положај управника одмах после светскога рата. Његова заслуга да је за време рата као аустријски полицијски чиновник излагао себе смртној опасности да би само био на помоћи чешком националном комитету, довела га је на. тај важан и деликатан положај.

Целокупна јавност и новинарство изразило је своје велико жалење, због његовог од= ласка, истичући његову правичност, добро срце и хумане осећаје према невољнима изнад. свега, поред заслуга које је стекао и за модернизирање полиције, уводећи је у ред екземпларно уређених установа ове врсте у Европи.

На дзн 31. децембра прошле године, растајући се са персоналом, који му је преко својих представника из свакога одељења изразио своје симпатије, примио је и представнике целокупне прашке штампе, који су му тако исто изразили своје симпатије. /

Г. Бинерт спада у ретке примере популарних полицајаца.

Карактеристично је то, да је по доста меродавним иформацијама из полицајских кругова, г. Бинерту било дато на знање да се повуче са тога положаја због појачаног броја комунистичких посланика у Прагу. Ма да је то врло веро-