Policija

а

јој Јеротије описа палицом полукруг и упути је у леву улицу, за онима са крстачом и кољивом. Зачудише се и „пријатељи и познаници покојникови“ кад им Јеротије оштро описа полукруг на десно и упути их за поповима. Зграњују се и чуде се, али извршују нему наредбу саобраћајног жандарма. Јер најзад, он зна зашто све то тако ради. Он је ту да све види и спречи сваки судар и несрећни случај.

А Јеротије ужегао очима ко ченгија, па вреба нове пролазнике. И чисто му лакну, кад је овако велику пратњу тако мајсторски упутио, као да је већ годинама на томе послу, а не тек први дан.

Из горње улице трчи некакав младић, са омањим свежњем ствари. За њим се спуштао жандарм, Свима је јасно да жандарм гони лопова. Али Јеротије не допушта никакав судар у своме делокругу и замахом палице упути лопова у десну улицу, а другим покретом палице отера жандарма у леву улицу. И избегао је судар!

Један фијакер са путницима захуктао се непрописном брзином, неби ли стигао на станицу пред сам први сигнал за полазак нишкога воза. Али неће стићи куд је наумио, јер Јеротије усправним знаком палице заустави фијакер, па онда Као да палицом написа по ваздуху слово 3 упери њен врх у противном правцу. Фијакер се врати натраг уз неразумљиво прогунђане псовке кочијаша. А јЈеротије на то одмрмља: |

— Натраг, јакако! Па од хотела почни вожњу пропис“ ном брзином...

И општински ауто-тенк, за поливање улица, отера Јеротије у споредну улицу. Није допустио да ни једна кап падне ни на пет метара близу њега. Напослетку прашина у главну улицу долази из спорецних; њих треба полевати.

Мало га је збунио један аероплан, који је великом висином прелетио преко његове главе, а није хтео ни да погледа на његову палицу, која му је оцртавала супротан правац!

Наиђе свадба. Низ фијакера отегао се као дивизијска комора. А са другог краја улице грми возарски ескадрон, са пуним колима сламе и сена. Јеротије се обазре на обе стране, па заузе безмало боксерски став. Није ни лако прописно спровести ове две поворке. Компликовао се саобраћај...