Policija

#2084

За ово своје гледиште Касациони Суд налази разлога у томе што је: законодавац у ставу првом чл. 1. пом. Закона, изречно казао: „као злочинство у смислу Казненог Законика сматраће се и ова дела“, што значи да их има више; и потом у тачкама почев 1 до 7 изложена су та дела; те се јасно. види, да је у свакој тачци овог законског прописа, под сваким од бројева. 1—7 предвиђено самостално кривично дело, а не само једно једино дело.

Затим што је у првом ставу чл. 2. истог Закона казано: „ко учини ма које од кривичних дела, изложених у члану 1. овог Закона казниће се... и Т. д.“, из чега се јесно види да овај „члан 1. садржи више самосталних дела, т. Ј. да свака од оних инкриминованих радњи побројаних у 7 тачака овог члана, сачињава засебно кривично дело, и да се према томе за свако од њих има понаособ и одмеравати одговарајућа казна.

Ова је одлука, као начелна, обавезна за Општу Седницу и сва Одељења Касационог Суда.

Бр. 11289. — Из Опште Седнице Касационог Суда, 16. децембра 1925, године у Београду.

О НАКНАДИ ЗЛОНАМЕРНО УЧИЊЕНЕ ШТЕТЕ.

Господин Министар Правде, актом својим од 17. новембра 1925. год, Бр. 66962, представио је Касационом Суду, да му је Приштински Првостепени Суд актом својим од 12. октобра 1925. т., Бр. 13012, доставио следеће:

»Чл. 1. зак. о накнади штете учињене злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем ствари предвиђено је да „сваку штету учињену злонамерном паљевином. и намерним противзаконим поништајем необезбеђених ствари, као и крађом и т.д. у атару сеоске општине и ПОЉСКОМ. имању варошких општина, дужна је оштећеном, на његов. захтев, да накнади она општина у атару које је кажњиво. дело учињено ит. д, а чл. 13, зак, о јавној безбедности предвиђено је пак: „штета учињена грађанима и правним телима хајдучијом и разбојништвом накнађује се по закону о накнади штете учињене "влонамерном паљевиномм и т,д“.

Како се у чл. 1. зак. 0 накнади штете и т. д., предвиђају разна места на којима је учињена штета паљевином или.