Policija

| | | |

Пи ата и

А НЕ ан аи НЕ и а ли а ИЦ ин

АТОМ

решењима Министра Финансија Бр. 43322 од 25 децембра 1923 године и Бр 84559 од 8 децембра 1925 године о ослобођењу од плаћања такса, могу се користити и важе само за оне земљорадничке и занатске задруге и њихове срсске, окружне земаљске и главне савезе који су основани по принципима закона о земљорадничким и занатским задругама од 3 децембра 1898 год, као и они савези од најмање 20 задруга и њихове задруге, ако и дотични савез и његове задруге, по својим статутима не деле члановима на задружне делове дивиденде, нити дају члановима својих управних и надзорних одбора тантијеме, и поврх тога ако се њихови резервни фондови (закладе) ни у којем случају не могу делити међу чланове.

Остале корпорације, установе и задруге ма како биле сличне или ма како се звале, које не испуњавају горње услове не могу уживати поменуте повластице. (06]. од 22 децембра 1925 г. Бр. 87.401).

ЛЕПЉЕЊЕ ТАКСЕ НА УВЕРЕЊА

Услед погрешног тумачења појединих власти да ли при издавању решења и уверења, таксу за решења или уверења треба лепити на молби или на самом решењу и уверењу, даје се следеће објашњење:

Према прописима Зак. о Таксама такса за решење и уверење има се прилепити и поништити на самом решењу или уверењу и због тога молилац ту таксу не треба да лепи на молбу већ треба да је приложи уз молбу.

Али ако се догоди да неко лице из незнања прилепи и таксу за молбу и таксу за решење у довољном износу на самој молби, према њему неће се предузети казнено поступање, јер ту држава није ништа оштећена, већ ће му се издати тражено уверење или решење, ако на то има право, а на самом решењу или уверењу назначиће се да је прописна такса наплаћена и поништена на молби под Бр.-—--------- од ПА ИАЉИ (датум) Бр..--.---(број протокола под којим је молба у надлештву заведена.) (06ј. од 14-У1 1923. Бр. 19583).

НЕНАПЛАТА ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

„За ненаплаћену општинску таксу није надлежан да пресуђује Министар Финансија већ надлежна власт због причињене штете општинској каси“. (061. од 13-Х-1922 г. Бр. 25428)