Policija

— 569 —

положају на коме се налази и школским квалификацијама, које има.

ћ. ПРИЗНАВАЊЕ ПАРОХИЈСКИХ ГОДИНА СЛУЖБЕ У ДРЖАВНУ СЛУЖБУ СВЕШТЕНИЦИМА СВИХ ПРИЗНАТИХ ВЕРОИСПОВЕСТИ.

Одлука опште Седнице Државног Савета од 8 марта 1926, год, Бр. 12564.

У Савету је постало спорно питање, да ли се свештеницима време парохијске службе, кад постану државни службеници, може према чл. 137. у вези чл. 235. закона о. чиновницима грађ. реда рачунати у године државне службе.

Имајући у виду положај српско:православне цркве у Краљевини Србији с обзиром на чл. 137, 235 и 236 закона о чиновницима грађ. реда, а у смислу чл. 14 Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима, ради једнообразности у правосуђу донета је у Општој Седници 27. августа 1925. године под Бр. 32505 одлука, ксја гласи:

„Године парохиске службе свештеника урачунавају се у године државне службе у смислу чл. 137. у вези чл. 235 зак. 0 чиновницима грађ. редо, кад постану државни службеници.“

Али ускоро после ове донете одлуке покренуто је пред Општом Седницом питање, да ли се предња одлука опште Седнице о признавању година парохиске службе има односити само на свештенике источно-православне цркве или и на свештенике римо-католичке цркве.

Државни Савет у општој седници одржатој 8. марта 1926. године под Бр. 12564 имајући у виду пропис чл. 236 у вези чл. 137. зак. о чиновницима грађ. реда донео ј» одлуку, која гласи:

„Свештеницима ма које признате вере, кад ступе у државну ПА. рачунају се године Парохшјске службе у државну службу.“

Према овом коначно и начелно расправљено је у Државном Савету питање о превнавању година парохијске службе, које интересује наш свештенички ред.

Гојко Доганџић.

„Полиција“ » 6