Policija

Уредбе о убрзању рада има разумети тако, да је надлежан поротни суд. кад год је вредност поништених зетвари већа од 100 динара.

Разлог за ово мишњење Касациони Суд налази у томе што законодавац у тач. 4. чл. 12. Зак. о пороти из)ично предвиђа, да је поротни суд надлежан за све поништаје чија вредност прелази 100 дин., међутим у чл. 1. Уредбе о убрзању рада вели се да ће се старе „чаршијске“ и „пореске“ вредности у Грађанском и Кривичном Закону претворити у нове "динарске, а нити је овом уредбом нити којим другим „законом одређена замена или претварање предратне динарске „вредности у данашњу динарску вредност.

Према томе одредба пом. чл. 1. Уредбе о убрзању рада "не могу се ни применити и. на тач. 4. чл. 12 Зак. о пороти којим је одређена надлежност поротног суда за дела из 98 :289 и 291. К. Зак. у вредности преко 100 дин. већ је овај „Закон остао у важности и данас, те се само по њему има и "одређивати надлежност судова за поменута“ дела, пошто посменутом Уредбом није ни мењана материјална надлежност поротнога суда.

Ова је одлука, као начелна, обавезна за Општу Седвицу и сва одељења Касационог Суда.

Бр. 3591. — Из опште Седнице Касационог Суда од 27.

гаприла 1926. године.

ОДЛУКЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ.

ДОДАЦИ ПОЛИЦИЈСКИХ ПИСАРА, ПОРЕЗНИКА И

УЧИТЕЉА.

· Главна Жонтрола узела је у оцену представку среске фигнансијске управе у Подујеву Бр. 4265. од 9. децембра 1925. «год. којом, с обвиром на распис Ген. Дирек. Државног Рачу"новодства ДРБр. 135247|25. и чл. 49 зак. о буџет. дванаестинама за август-новембар 1925. год. моли за објашњење:

1) Да ли ће дотатак по закону о самоуправним телима исплаћивати полицијским писарима и даље од !, јануара 1926. године;

6%