Policija

— 712

Остало је било смештено на посао у престоници и по већим градовима Енглеске.

И ако је женска полиција никла из добровољне социјалне службе, и ако је она у главном намењена заштити женске младежи, њезин делокруг ни у колико не улази у делокруг официјелне заштите деце и младежи, било државног било приватног карактера. Између та два фактора повучена је још маркантнија линија, но она што је, која дели полицију за морал од женске полиције. :

Модерно формирана женска полиција неће да приказује само државну моћ и да је употребљује над онима, који нарушавају ред у друштву; она хоће помоћу правовременог интервенисања да спречава деликте, а да се при том што мање служи својом силом. Њезин циљ није хапсити и кажњавати но опасности изложени елеменат и већ запуштени приводити заштити, старању, лечењу, поправљању.

Правилно извршујући свој задатак женска полиција долази у могућност да предаје у руке заштити еломенат, који се може спасти са мање напора, но онај, што га заштити предају мушки полицијски органи, који се хватају у коштац са изразитим злочином и изразитом проституцијом. |

Женска полиција, дакле, има најбоље да послужи заштити, неулазећи ни корака у њезин делокруг. Она случај проналази, дискретно га предводи заштити и даље с њим нема посла, до ако заштита не буде моћна да управља њиме, Њезина служба креће се у овим правцима:

По јавним местима она посматра кретање у случају мо. ралног или злочиначког напада на жене и децу, прикупља доказе и предводи личности на суочења; притиче у помоћ женама, које су покушале самоубиство; прати жене и децу на лекарски преглед, предводи их у старатељства, у притворе, пред суд, на дуже путеве кад оне иду ради саслушања; мотри живот скитница, просјакиња, пијанаца а нарочито проститутки; води рачуна о трговини са женама и децом; врши рације у јавним кућама; обилази сумњиве куће, испитује породичне околности, пријављује све случајеве беде и злостављања жене и детета; проналази утајене порођаје и чедоморства; улази у женска преноћишта; врши тајну полицијску службу (у цивилу).

Тако је у Енглеској.