Policija

— 740 —

звани на регрутовање односно кадровску службу па нису хтели да се одазову томе позиву, а нису у стању да оправдају тај свој недолазак болешћу или каквим другим изванредним случајевима.

6) Они, који су се скривали од власти нарочито у томе циљу да избегну могућност да им власт или старешина задруге-породице позив саопшти, који су дакле бежали од својих кућа, мењали имена и презимена и места свога становања, и томе слично. ;

в) — Оникоји су се скривали од регрутне комисије, или које су скривали старешине њихове задруге-породице, не хтевши да их покажу као своје задругаре или који су недозвољеним начином радили, да се из пописних или црквених књига избришу.

г) Они, који су били ослобођени као неспособни, па се доцније докаже да такви у ствари нису били, већ су извршили обману подмећући место себе друго лице, или употре'бљавали нарочита средства да се прикажу као неспособни и тиме обманули лекарску комисију.

д) Они, којима лично позив преко власти или преко старешине задруге-породице није могао бити саопштен: било што се није знало где се налазе, било што немају сродника, као ни они, који се у року од месец дана после позива преко Службених Новина не би одазвали повиву па свој изостанак не оправдају и т. д.

Према онима, који су у далекој туђини још из раније пре регрутовања, треба имати обзира и ценити, да ли су мотли доћи или не.

3) — Решења о одређивању трогодишњег рока службе у кадру (који се рок по закону не сматра као казна, већ као обавеза служења у кадру за оне регруте, који избегну да на време свој рок службе у кадру одслуже), доносиће команданти дивизијских области, на чијој је територији надлежан дотични регрут (чл. 82. правила о регрутовању).

Са овим наређењем престају важити: Објашњење Ф. ЋЂ. Бр. 14359 од 5ЛМ.22. године. Службени Војни Лист стр. 870, као и сва остала наређења и објашњења противна овоме наређењу.

Нека се надлежни у будуће по овоме наређењу управ-