Policija

— 748 —

2. Прирез застарева за 5 година у смислу чл. 126. зак. о нап. порезу.

3. Прирез, као и порез, за лица из друге општине наплакује се преко општине где се то лице налази. Ако она одбија извршење, или га одуговлачи, треба се жалити надворној власти у смислу чл. 115. истог закона.

4. Интерес се рачуна на цео дуговани порез и прирез.

5. Израз „пореска глава“ остао је још из почетка нашег државног живота и означавао је лице, које је у оно време плаћало главарину, а доцније непосредни порез 6 дин. с главе на главу из чл. 72. зак. о непосредном порезу. По мишљењу уредништва у пореске главе спадају и лица, која су због старости ослобођена пореза на личност по чл. 74. истог зак, јер плаћају остале облике пореза.

6. Општински часници и службеници, који живе само од плате, задужују се порезом онако исто као и државни службеници. Порез на непокретно имање плаћају као и друга лица, а задужују се по општем распореду.

Св, Бр. 583

ХХ. Суду општине рибничке (срез жички):

1. До доношења чл. 56. зак. о буџетским дванаестинама за април—јули 1925. год. телесни радници порезивани су по чл. 60. зак. о непосредном порезу, и то:

а) прва група: слуге, слушкиње, пољопривредни радници и т. д. са 060 дин. "|, од своје годишње зараде, и

6) друга група: радници фабрички, индустријских предузећа и т. д. са постојанијим радом, 0:70 дин. "о од своје годишње зараде.

Од доношења поменутог закона плаћају 2", од бруто зараде годишње, месечне или дневне. Ту су урачунати и сви приреви државни.

2. Самоуправни прирези разрезују се према непосредном порезу, као за сва друга лица.

3. Сељаци, који тек понекад превозе робу — а стално им је занимање пољопривреда — не задужују се на радњу рабаџијску. Ако то чешће раде, морају платити порез на. ову радњу.