Policija

— 750 —

· фете; о укидану фидешкомиса; 0 пзједначењу мушких 1 женских сродника у законском наслеђивању; последице недо= ласка шуженика на рочиште; о изазивачкој порници.

Као год и равији радови Г. Аранђеловића из области приватног права (Наследно прово, о одговорности ва накнаду штете, Правне расправе, Шта се не може узети у попис за извршење судских сдлука и т. д.) тако се и ове важне и интересантне расправе одликују темељним познавањем третираних питања и јасним излагањем суштине ствари, што их. чини приступачним и шкрем кругу читалаца, који се интересују правним питањима. Похвалио је за г. Аргнђеловића што. за предмет својих расправа бира редовно питања, која су најнеобрађевија у нашој правној књижевности.

Кривично право (извори — развој — садашње стање) од Емила Гарсона, бив. професора кривич. права на париском универзитету, превео с фравцуског Никола Л. Кнежевић стр. 149; цена... дин. Сад; жај: примитивно кривично право; изверп државног права кажњавања; старо кривично право, савремено кривично прсво, актуелна питања.

Предговор овој књизи написао је Г. Рг. Тома Живановић, професор кривичног права на београдском универзитету и у истом констатовао, да ће се њоме „несумњивом с коришћу повећати наша кривично — правна књижевност“.

2. Издавачка књижара Рајковић и Ђуковић — Београд — Теразије: - 1 = Њк

Метафивика лепог од Артура Шопенхаура, превео Милан Вујаклија; стр. 91; цена 12 дин.

Пожртвовање у борби за живот (америчка прича), | са енглеског превео С. (1; стр. 39; цена 6. дин.

3. Издавачка књижара „Време“ — Београд — Теразије:

Младост и лепота — Виталитет — (поучник за одрасле) од Максима Гортана; стр. 45; цена... дин. Као практични требник модерне хигијене ова књижица може много користити, и с тога је препоручујемо нашим чатаоцима.

4. Сопствена издања:

Ручна књига за управно — полицијске службенике, средио Ђорђе Матић, инсаектог Мин. Ун. Дела; стр. 1052; цена 150дин. _ |

Ова књига израђена је према програму за полагање др