Policija

— 759 —

«ског, и Свефшозар Зрнић, поглавар среза грочанског, за поглавара среза „дувањског. :

Пензионисани: Живорад М. Божић, поглавар среза шар планинског; Михаило Г. Павловић, пол. писар среза прокупачког, и Властимир Урочиевић, старешина среске испоставе у Босанској Костајници.

Уважене оставке: Милораду Т. Константшиновићу, пол. приправнику код великог жупана рашке области; Стевану Јовићу, помоћнику комесара "железничке полиције у Винковцима и Ђорђу К. Вуковићу, секретару Мини„старства Унутрашњих Дела.

Отпуштени: Павле В. Симић, пол. писар управе града Београда; Вуко М. Дрљевић, пол. писар. среза данилов-градског; Машан М. Ракочевић, пол. писар среза плеваљског; Мухамед Нуманагић, пол. приправник среза љубушког; Александар Радивојевић, пол. приправник управе града Београда, га Владимир Баторски, пол. писар среза височког.

тнинетннваизакицивааговисеа

„ЛИСТАК

НЕСУЂЕНИ КНЕЗ СРБИЈЕ

— и

Човек који је задуго веровао да му је Провиђењем намењен престо Кнежевине Србије био је — Сава Текелија.

Он је у том уверењу живео и кад је видео да груба реалност има својих ћуди и поред, кад што и против, виших одредаба Неба. И ако је, за ранијих година свога живота, често бивао у материјалним неприликама, опет је овај племенити Србин младе дане своје провео и живо и менљиво. Походио је и Русију, где је у официрском кору имао и стричева — а један је био и царско руски ђенерал. Из Русије је словенских утисака понео и више и јачих, но што их је у Угарској могао добити. Предузимљив, вредан, учен — био је доктор права — Текелија се радо бавио и о општим и о народним политичким питањима. Бивао је члан српског и члан маајарског сабора — а на освит ХЈХ века, незадовољан током јавних послова у Угарској, овбиљно поче смишљати да од „свега дигне руке па да пређе у Србију! Тада још није имао пуних четрдесет годена,

У Ср зији су господовали Турци. -

Текелијина прва мисао бејаше: не би ли се могло што учинити да се народ ослободи мрског туђинар Непрактичан,