Policija

— 773 —

за собом последице, због којих се у будуће не би дотичном лицу Могло издати право точења.

Да би се у будуће законски прописи правилно и једнообразно примењивали, Генерална Дирекција Посредних Пореза, на ан овлашћења у члану 43 закона о таксама, објашњава:

1. Неблаговремено плаћање таксе из ТБр. 62 таксене тарифе повлачи казну из 5. Напомене уз ТБр. 62 таксене тарифе, и то првенствено новчану казну из првог става поменуте Напомене, а тек као другу кагну т. ј. ако дотично лице. ни после првог реферата и позива не плати таксу за точење одузимање права точења, бев обзира на то када је први односно | други реферат поднесен.

2. Одузимање права точења пића због неблаговременог плаћања таксе сматра се истина занемаривањем дужности везаних за право точења, зли се не сме узети као узрок због кога се поново право не би могло издати, ако дотично лице подмири досуђену му казнену и редовну таксу. Због тога нема разлога чекати са решењем поднетих молба, па евентуално и нема равлога чекати са доношењем позитивног решења, ако је молилац испунио своје обавезе према држави, као и услове потребне за стицање поновног права точења.

У будуће надлежне власти имају по предњем тачно поступати. (Распис Ген. Дир. Посред. Пореза од 16. јуна 1926. . Бр. 44028).

ХВАТАЧКЕ НАГРАДЕ

Генерална Дирекција Посредних Пореза приметила је да многе финансијске пласти, приликом доношења пресуда по трошаринским и таксеним кривицама, у којим су хватачи и поткавивачи органи финансијске контроле или приватна лица, не назначују у исто времеу пресуди, да хватач односно: потказивач има пргва на :, односно !|, новчане казне као за хватање односно потказивање, (према томе ј; ли таксена или трошаринска кривица) него чекају да по извршности пресуде и окончања кривице у распоредно решење унесу законом предвиђену хватачку награду.

Како је оваква радња финансијских власти неправилна, то ради једносбразно поступања Генерална Дирекција Посредрих Пореза наређуе да се у пресудама по таксеним и