Policija

— 85! —

ВЕСТИ

— Из Карлсруе јављају да је један виши полицијски чиновник пронашао нови начин узимања отисака прстију, да чак остане непримећен и код онога лица, од кога су исти узети. На Берлинском полицијском конгргасу ће сигурно бити разговора о овом новом методу.

— И код руских казнених завода постоје новине, које се издају и уређују од осуђеника под контролом заводске управе и које су намењене осуђеницима.

— У Бечу је од 12:ог септ. ове године отворена међунгродна изложба уређења градова (вароши) нарочито у погледу напора учињених од стране градских општина, да се што боље намири потреба у становима радничких, чиновничких и других професионалних колонија. Ова је изложба у вези са међународним конгресом истога програма, који је отворен 14 ог

овог месеца у Бечу и ва коме је и београдска општина имала своје представнике.

— У лондонској полицији има 964 полицијских органа који су добили медаље за спасавање од дављења а 1193 њих који су добили писмене похвале.

У Копенхагену је одржан по четком овог месеца конгрес међународног комитета за сузбијање белог робља и заштиту малољетних жевскиња.

У Берлину је само у погледњој четвртиви прошле године учињено 19.352 доставе противу саобраћајних иступа. Од њих је 3915 случајева за непажљиву вожњу а 1305 случајева ва прекомерну брзину. Па ипак је у другој трећини ове године (април, мај, јуни) — било 3433. случаја.

КРЕТАЊЕ ПОЛИЦИЈСКИХ ЧИНОВНИКА

Указом Њ. В. Краља од 11. августа ове године и решењима Господина

Министра Унутрашњих Дела од 1., +, ове године извршене су ове промене:

6 МУ На Ае 28 и 30. августа

ј. Постављени: Танасије Ђ. Тодоровић, бив. пол, писар, за пол. писара среза кичевског; Свешомир Јов. Петровић, дипломирани правник, за пол. приправника среза гружанског ; Новак С. Радуловић, званичник среза данилов-градског, свршени ђак разреда гимназије, за пол. приправника истога