Policija

—_0]7

законом, јер су речи, о јединству нације и државе у ствари фразе, кад нас постојећи разни закони фактично деле на територије, што не одговара ни вољи свеснога дела народа, ни нашем Уставу.

Предлог овога закона изванредно је добро састављен колико с материјалне толико с формалне стране. Он се систематски дели у 26 глава са укупно 499 параграфа; израђен је према аустријском кривичном поступку, какав још данас важи у Далмацији и Словеначкој. Аустријски кривични поступак: важио је у теорији и пракси, као најбољи судски кривични: пиступак на свету. Ми, који смо га раније учили и у пракси примењивали, знамо да га се лако учило, да су се његове одредбе још лакше памтиле и да је његова примена у пракси била стално брза, те да је увек водила ка циљу по којем судије треба да утврде истину те да мирне савести и по законима: пресуде, Истовремено тај је пуступак штитио скоро савршено: сва права и све интересе свих људи, који су требали да током. кривична поступка играју какву улогу. С тога наши учени: људи, који су комисиално саставили овај законски предлог, били су врло сретне руке што су позајмили све што је добро и згодно из аустријског кривичног поступка, усавршујући. га потребитим надопунама на веома либерални начи. Сло-' бодан сам да за неке надопуне може да каже — да су прелибералне за прилике у којим ми живимо,

Улога полици:ске власти и њезиних органа биће по целој земљи велика и важна. Нови закон поспешиће нужно уређење полицијске службе у земљи, јер како су се ствари код нас наопако и на томе пољу развиле, наше садашње полицијскевласти и њезини органи неби могли да пруже ни државним. тужиоцима, ни судовима ону правну помоћ, коју су позвани: да пружају по овом савремном поступку.

Нарочито ће бити нужно да се полицијски органи исту које убрајам и целокупну жандармерију) благовремено приправе на примену одредаба овог закона, у колико се њих тиче,.

Начело је да се поступак у кривичним делима може покренути и провести само по захтеву овлашћенога тужиоца — државнога и привашнога,

Све општинске, полицијске као и све друге државне: