Policija

— 999. —

лична право осумљенога или окривљеног, који апсолутно нису објект истраге, већ субјект т. ј. странка, која има законито право одбране у циљу да избегне гоњење и суђење невиних лица.

И државни је тужилац у главном једна странка у односу са кривичним судијама; он ставља судијама предлоге, врху којих они закључују према закону и властитом убеђењу; ако тужилац није задовољан решењем — може и он да се жали.

Цели је предлог закона о кривичном поступку баш филиграмски лепо и целисходно уређен и треба уистину врло желити, да он чим пре постане законом. Оно лежи у доброј вољи народних посланика, нарочито оних, који седе у Законодавном Одбору.

Једни нас ствар брине а та је, што мислимо да изгласање и санкционисање оваког закона пре него ли проведе потпуна реорганизација свих судова у земљи, неће донети користи нашем мозаичком правосуђу. јер није могуће нове, једноличне и згодне судске поступнике провести, ако се пре тога не уреде једнолично и целисходно сви судови у земљи. Исто тако нема смисла ни донашање законског предлога о установи државног тужиоштва, ако нису судови уређени и поступак уведен. Уопште беше чудо (да не речемо какву гору) што је Министарство Правде поднело Скупштини законски предлог о државном тужисцу дре онога о кривичном поступку.

На крају треба да будемо сви на чисто, да залуду најбољи и „најмодернији“ закони, ако нема људи да их врше. Органи, који ће бити звани, да према законском предлогу о кривичном поступку, врше права и дужности у поступку није могуће импровизирати. Ни суце, ни државне тужиоце, ни полицијске ни жандармске. Ако влада озбиљно мисли, да се закон створи, тад би она морала сместа упутити потребиту акцију, да се у првом реду створи један кадар активних судија те судија који кане прећи у службу државнога тужиоштва, онда полицијских концептних чиновника и официра жандармерије да се благовремено теоретски и практично што савршеније спреме, као инструктори за једноличну примену новог поступка по целој земљи, |

У ту сврху би се имала сместа отворити једна школа са течајевима од бар четири месеца. Сем тога одмах би се