Policija

— 773 —

9, Кад се на основу пописних књига, које су састављене по наређењу водјних власти надлежни војни окрузи, издаје уверење о годинама старости, наплатиће се такса из ТБр. 330., а кад се на основу њих издаје уверење о војној обвези, наплатиће се такса из ТБр. 3. и 4, поред таксе из ТБр. 333. и 336. такс. тарифе, јер се такав списак има сматрати као државни докуменат -— регистар војних обвезника — који је место државе саставила општинска власт.

ХД Суду опшшине радичевачке :

Из ТБр. 92. зак. о таксама јасно се види, да таксу из овог броја плаћају само Докрешне воденице или ваљавице.

Св. Бр. 992.

ХХН Суду одштине самодрешке :

Поступак за наплату таксе прописан је у чл. 16. зак. о таксама, који важи и за општинске власти, и кад се по њему тачно поступа не може бити речи о застарелости таксе.

Застарелост иступне пресуде односи се само на изречену казну, али не и на досуђену накнаду штете, дангубу и трошкове, које застаревају по грађанском закону — за три године (6 397. о д. 3. казн. зак.).

· Таксу из ТБр. 377. наплаћују општинске власти увек кад путем пописа и продаје извршују какву пресуду или решење.

Св. Бр. 1681. |

Хххт Суду општине дубничке : Која се писмена и у којим случајевима ослобођавају од плаћања таксе прописано је у тач. 24. чл. 1. таксеног и пристојбинског правилника. Изван тих писмена ниједно друго не може бити ослобођено од плаћања таксе.

Св. Бр. 2777. ХХМ Ал. Ђорђевићу, полиц. писару — Гостивар : Кад полицијска власт издаје мали пасош. — објаву за

путовање по унутрашњости земље — онда наплаћује: а) за молбу 5 дин., и 6) за објаву таксу из ТБр. 56. у 5 дин.

ПОЛИЦИЈА 2