Policija

— 913 —

се међутим у овом случају ставити код суда, већ код власти, која је извршну одлуку издала.

За судску наплату новчаних дажбина коју су одредиле извршне власти, примењују се прописи о наплаћивању такса, казни и одштета.

Јавно-правне корпорације и заводи, који имају право наплаћивања новчаних дажбина, могу затражити ексекуцију сами џ код надлежних редовних судова.

Када на неку радњу или рад у нашури обвезани не изврши своју дужност или никако или изврши непотпуно или то не изврши у прописано време, може се неизвршен посао извршити о Шрошку и на штету обвезанога. То може да буде само са оним радовима, које неко трећи може да сврши исто тако добро као и на односну радњу обвезани.

На неки рад или радњу може се обвезати одредбом односно одлуком (решењем) управне власти. Извршењу у том случају има да претходи извршно решење.

Али пре неге што се приступи извршењу мора да му се формално запрети, да ће се рад извршити о његовом трошку и на његову евентуалну штету.

Рок који има да протече између поетње и фактичног извршења рада о трошку на радњу обвезанога није у закону предвиђен. Лежи међутим у природи ствари, да тај рок има да буде најмање толики, да му се даде могућност, да посао сам изврши.

У оваковим случајевима може извршна власт наредити на радњу обвезаном, да уз накнадни обрачун положи трошкове за изведење радње. Такова је наредба одмах извршна.

Обавеза, да се нешто трпи или пропусти или да се уради нешто што се по неком трећем не може извршити због посебних својстава, извршује се на тај начин, да извршна власт привили на радњу обвезаног новчаним казнама или затвором да изврши своју дужност. |

Управној власти није остављено на вољу да употреби присилно средство, које коће, она је законом везана, када ноје од њих има да употреби.') ј

у Привилна казна (2 'уапозааје), разликује се од полицијска казне, јер

она није оно што је полицијска казна у правном смислу. Присилна казна не ј |

претпоставља неку кривицу као полицијска. Она се не одмерева према вели-