Policija

— 918 —

вродским и железничким станицама, ако су ове удаљене најмање 2 километара од насељених места, г) код фабричких предузећа. — чл. 61 правилника о гостионицама и кафанама.

3. Најзад постоји случај, за који је сам закон предвидео да само место ствара дозволу. На пр.: за време бањске сезоне Министар Унутрашњих Дела може дозволити по бањама продају артикала, потребних бањским посетиоцима и мимо одредаба закона о сеоским дућанима. — члан 12 закона о бањама.

4. У приватном газдинству, закон је, с обзиром на место на коме се налази шума, ограничио приватне сопственике тако, да се приватна шума, која се налази на местима одређеним у закону, не сме сећи без државне дозволе. — чл. Т8и 79 закона о шумама у вези чл. 40 правилника о сечи и про. мету грађе“).

3.

Речено је већ, да је институт дозволе, као мера државног надзора, уведен у циљу да би се друштво сачувало од штетних последица које би могле произаћи са предузимања извесних радњи. Према природи једне радње, њеној важности односно опасности по друштво, трајности рада, — тај надзор врши се на разне начине. Тако:

а. Код неких радња уведена је само једна дозвола за цело обављање радње, на пр.: превоз скелама и другим пловним објектима као стално занимање за зараду на пловним рекама, језерима и каналима у краљевини (КС) може се вршити по надлежном одобрењу. — чл. 1 закона о превозу скелама и другим пловним објектима и т. д.

6. Међутим, има случајева у области радња, код којих је, због велике опасности предмета трговања или рада по друштво, сваки облик рада са њима, као на пр.: увоз, провоз, производња, пошрошња, употреба подвргнут посебном над зору односно дозволи. Тако је случај на пр.: код отровних

ту Поред наведеног, постоји у приватном праву један особен случај, у коме државна власт — Управа за заштиту индустријске својине, даје појежинцима дозволу за употребу туђе индустриске својине. На пр.: случај принудне лиценце нормиране 5 25 зак. о заштити индустријске својине.