Policija

— 919 —

препарата за уништавање инсеката паразита (дезинсекција и дезинфекција), по правилнику ХБр. 45154 — 1925 године. Или производња, увоз, стављање у промет и употреба цепива за спречавање сточних заразних болести — по на"редби Министарства Пољопривреде и Вода од 13-УП-1923 године ВтБр. 5112; или производња, продаја, куповина и увоз „динамита и осталих експлозива. — чл. 2, 3, 4, 19 правилника АББр. 837; код ацетилена је производња, продаја и употреба његова подвргнута одобрењу по 9 249 правилника Бр. '67656-У-2872 од 1921 год. О заштитним хигијенским и социјално техничким мерама у предузећима; или: долазак ваздухоплова у Краљевину С. Х. С., одлазак, прелетање њене територије може бити само по надлежној дозволи. — чл. 2 правилника за међународни ваздушни саобраћај цивилних ваз„духоплова на територијом Краљевине С. Х. С. од 25-М!-1926 год. ВОБр. 5987.

В: код извесних радњи, на пр: биоскопа, сваки паједини акш пословања — филм подвргнут је дозволи. Тако по решењу Министра Унутрашњих Дела од 5-У-1925 г. ЈББр. 7181 _ ни један филм не може се приказати у кину, док не прође кроз надлежну државну цензуру и не добије дозволу за приказ.

Г. има“радњи, као што су на пр.: бродарске, код којих жу, — поред свих одобрења, о којима је било речи у одељку под Ш — извесна пословања у редовном обављању подвргнута дозволама. Тако на пр.: ниједан пловни објекат не сме "отпочети саобраћај са обалом — дакле истовар или утовар робе или какав било други саобраћај са обалом, (изузев редовних путничких бродова), — без добивене дозволе за саобра"ћај са обалом, — чл. 1. 27 закона о капетанијама пристаништа; или, ниједан пловни објекат (осим редовних путничких) не сме жренути из пристаништа, док не добије од Капетаније Пристаништа „дозволу за одлазак“. — 5 39 истог закона.

д. код индустријских предузећа поред одобрења, у смислу 'чл. 31 закона о радњама за подизање, изискује се накнадно одобрење, по довршењу предузећа, у смислу чл. 42 закона о радњама, ради констатовања, да је предузеће подигнуто у «смислу одобрења и да се може у њему отпочети рад. Слично је: по чл. 4 правила о дрогеријама; по чл. 33 правилника о жостионицама и кафанама.