Policija

260

ђ. код радња које послују са предметима опасним по друштво, дозвола је потребна не само за обављање продаје дотичних предмета већ и онима који хоће да купе исте предмете. Тако на пр.: код радњи за продају експлозива — по 6 4 правила о руковању, употреби и чувању динамита и осталих распрскавајућих материја у вези чл. 3 и 4 правилника о производњи, продаји и увозу барута, динамита и осталих експлозива АББр. 837 — 1920 год.; чл. 21 и 22 правилника за извршење закона о држању и ношењу оружја; чл. 2, 5, 11 и 12 правила о држању и продаји отрова и отровних ствари по траговима, у вези чл. [и чл. 22 правила о дрогеријама.

е. дозвола се, у неким случајевима, разликује: на дозволе са већим и мањим овлашћењима у погледу справа за рад, као на пр.: у риболову чл. 13 закона о риболову дели доз-

воле на. две класе — прву и другу, дајући свакој од њих и нарочито одобрење за већу или мању употребу справа за лов.. М

Разлика између дозволе и концесије.

Код нас се довољно не диференцирају појмови дозволе и концесије. Примера за то има доста. На првом месту указаћемо на неке одлуке нашег врховног управног суда. Тако у одлукама Бр. 2089 и Бр. 6497 од 1920 г., Државни Савет узима апотеку као концесију. У одлукама, пак, Бр, 1687 од 1920 г. и Бр. 4437 од 1923 год. о апотеци говори се као о дозволи. (Види Љ. Радовановић: „Одлуке Државног Савета“').

у) Шта је апотека — дозвола или концесија »

1. У Немачкој: проф. О. Меуег, говорећи о повластици јавног предузећа, сматра рударство и концесију апотеке као подврсту ове повластице у примени њене форме на обртна предузећа; али додаје „премда ово нису никаква јавна предузећа, никакав део јавне управе, већ чисто посвећена користи појединаца, који их обављају, дакле приватно-привредне природе“ ... у нав. делу П стр. 181.

Проф. Вартипа у погледу апотеке разликује три врсте: а) Кеа! копсезвјопеп; 6) Регзопајкопсезвропеп; в) КеајрпуПефјеп — у делу: Убпеђисћ стаав-Мегуа ипезгесћ! у. Згепсеј-Р!ејвсећтап 1 Ог. Гапрепзјејп сматра апотеку као дозволу.

2. У Француској: проф. Јеге вели: „одбачена је мисао да је концесионирано јавно службено уређење само приватно предузеће, које би због своје: