Policija

— 927 —

Концесија, дакле, даје концесионеру субјективно јавно право.

6. у самом начину стицања као и престанка права концесије. Стицање је карактеристично и по власти која даје концесију и по начину како се даје.

Према одредби чл. 117 Устава о давању концесија донеће се нарочити закон>). Концесије се, по излагању проф. Сл. Јовановића, могу давати од случаја до случаја нарочитим

законом, по скраћеном поступку.

в“ правним дејством. Дозволе дају појединцу само овла-

шлење за рад, стварају дакле један правни однос који долази до израза само између појединаца и власти. Значи, производи јавно-правна дејства само између њеног имаоца и власти. Према трећима ималац једне радње са дозволом не стоји другојаче но као сопственик предузећа које не потребује никакву дозволу. Следствено, сваки трећи који би имаоцу дозволе нанео штету одговара му за ово.

Правно дејство дозволе веома је лепо образложио ановимни писац: право које јелан приватни дозволом добија, јесте прекарно.)) Оно ту своју природу никад и ниуком слу· се искључиво користе општинским предузећем за износ фекалија МО о Све појаве ове означавају се као прости, фактички монополи. Напротив, монопол у правном смислу постоји само у случајевима у којима закон непосредно резервише држави или општини извесну делатност а приватном забрањује вршење ових — проф. Рјетег у нав. делу.

Ејећнег (321).

5) Круг рада АЕ саобраћаја:

22. Давање допуштења приватним лицима за припремне техничке радове за грађење нових жељезница;

28. Давање концесије за градњу и експлоатацију приватних жељезница и успостављање сталних бродарских линија на домаћим пловним рекама и на домаћем приморју, које служе јавном саобраћају, по одобрењу надлежног тела;

24. Одобравање предузимања припремних техничких радова за нове државне пруге; затим наређивање грађења таквих друга по надлежном одобрењу. — 8 5 Уредбе о организацији Министарства Саобраћаја и саобраћајве службе од 30. 3. 1927 год.

6) Овлашћења за употребу јавне имовине прекарна су. — Јеле у навекеном делу стр. 265.

Права која потичу из чисте толералнције јесу по природи својој сасвим прекарна, нестална, она постоје само донде докле и воља онога који их трпи. — Анонимни писац.