Policija

— 928 —

чају не мења, али по спољним манифестацијама својим може имати извесне последице као и стална права. То право је прекарно само у односу ка власти, само власт може овлашћеном забранити или заменити употребу јавног добра, које му је дозволом допустила. У односу ка приватном лицу право овлашћеног, ма да је прекарно, производи исте резултате као какво приватно право. Тако један приватни неће моћи гостионичару сметати да се служи делом улице, који је својим асталима заузео. Кад би он то урадио, гостионичар би противу њега могао подићи тужбу о сметаној државини и тражити накнаду штете, ако је буде било, онако исто као ла му је тај приватни сметао у државини неког приватног » «сталног права његовог; на пр: кад би му сметао да у својој авлији намести астале (у нав. расправи).

Ако би једна делатност, за коју је дата полицијска дозвола, дирала у приватна права трећих, оштећеном стоје на расположењу редовна средства приватног права.

Противно правном дејству дозволе, концесије стварају правне односе не само према властима већ и према другим правним субјектима, Дакле, код концесије стварајујсе правни односи не само између концендента и концесионера већи концесионера према трећим лицима. Та правна дејства кон: цесије према трећим лицима лепо се огледају у рударском закону. На пр: концесионер добија извесна права и према "трећим лицма. — господарима земљишта (чл. 49:50. 8152), права екпропријације (чл. 58, 59, рударског закона), која су и у колико су потребна за обделавање рудокожа.

гл у садржини онога што се концесијом даје концесионеру. Поред права вршења једне јавне службе, концесионеру «се, нарочито код железница, даје још и посебно право експропријација потребног земљишта за извођење постављеног му задатка.

д!' Др. Гапсепзјеја као даљу разлику наводи и то, што се код обртних дозвола мора поглавито имати у виду полицијски интерес, међутим, код железничких концесија не пр.: морају се, у већој или мањој мери узимати у обзир и други јавни интереси,

3. У управном праву постоји још један управни акт који има правна дејства слична концесији. Назива се дисденс (дис-