Policija

— 934 —

баш и јачи у руку или ногу, увек мање погибаљан, него ако жандарм или полицајац у одбрани употреби свој нож или сабљу, пушку или револвер.

Према тому има сигурносни орган уз себе вазда изврсног бранитеља, па не има двојбе, да ћеу будуће при употреби полиц. паса бити сваки нападај, ако не већ сасвим немогућ, а оно барем врло редак, а тко знаде, како су баш сигурносни органи и јавни званичници у опште размерно врло често изложени разним нападајима, па многи и главом плате, тај ће моћи да просуди, од како замашне је важности, да се чим пре и код нас свестрано и систематски заведу ваљано дресирани полицијски пси. Осим тога је сасвим сигурно, да ће до употребе оружја по сигурносним органима доћи врло ретко и само изнимице, јер ће се отпорници и нападачи бојати полиц. паса, ну ако ипак нападну, то не их пас својим зубима брзо присилити на покорност, а то је свакако мање погибељиво, него да се боде, сече или такође пуца, при чем лако могу да пострадају и скроз недужни.

Ако се још узме у обзир, да је полицијски добро дресирани пас управо ненадкриљив у слијеђењу трага, да је сигуран проналазач сакривених, одбачених или изгубљених «ствари, да је ванредно окретан претраживач терена, чиме је искључен сваки ненадни и заседни нападај, а и скривање зли. коваца у шикарама и гудурама, то ће онда бити сваком јасно, од како непроценљиве и одлучне важности је у сигурносној служби добро дресирани и ваљано и стручно вођени полиц. пас.

Како је већ напред споменуто, почело се је код нас радом око заведења и употребе полиц. паса пре светског рата; «ствар се је лепо почела и да развија, ну услед рата запело је опет све. Након рата и уједињења почело се и опет да ради на том пољу, ну требало је да се преброде многе потешкоће и неразумевања. Тек течајем године 1922. пошло је за руком заинтересовати меродавне факторе, да се и код нас заводе полиц. пси у опште, а нарочито код жандармерије; ствар је покренута, ну жалибоже није почела правим путем; почело се набављањем сваковрсних паса, а најмање онакових, који су фактично за службу способни; разни крижанци и мелези, способни само као обични кућни чувари, хранили су се по станицама без икакове чорбе, трошило се на те псе