Policija

— 935 —

уузаман, да се тако цела ствар само дискредитира и онемотући, а то није ни чудо, кад су разни дилетанти како код нас у многим случајевима већ бива, и онде хтели да покажу, како не ваља да се ради.

Тек године 1923. тешком муком набављено је у Немачкој десет чистокрвних вучјака за нашу жандармерију, који су смештени били у Каменици. Овде су се ти чисто крвни полц. пси имали ваљано дресирати и узгајити у наведене сврхе; подмладак се је онда имао постепено размештати по најважнијим жандармеријским станицама, а особито у Јужној Србији, где су баш најнужнији били. Чини се меЂутим, да та основа није проведена, а ако ин јесте, да није проведена онако, како би то требало, јер да се је провела стручно и систематски, не има двојбе, да би прилике јавне «сигурности у Јужној Србији данас стајале сасвим другачије,

Одлучно се може утврдити, ла би се употребом ваљано ддресираних и стручно вођених полицијских паса у Јужној Србији много и много зла спречило, многи животи наших «сигурносних органа били би усчувани, разне комитске и хајдучке чете биле би, ако и не онмах уништене, а оно барем у већем делу онемогућене, успешно прогоњене и у страх натеране, а то би онда био и ваљан почетак за санирање управо јадних сигурносних прилика у Јужној Србији.

Треба дакле чим пре стручно и систематски да се почне заведењем ваљано дресираних полиц. паса код наше жадармерије у Јужној Србији, а успех неће и не може изостати.

На меродавнима је, да у том рекну одлучну реч.

Милан Мизлер

Загреб. жандарм. пуковник у пенз.

МЕТОДЕ ИДЕНТИФИКАЦИЈА ВАТРЕНОГ ОРУЖЈА ПОМОЋУ ЧАУРА И МЕТАКА.

При вршењу увиђаја на месту злочина треба брижљиво тражити оружје, којим је злочин извршен, Ако је злочин извршен ватреним оруђем и исто нађено на месту злочина, треба га испитати да би евентуало нашли 3»