Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХМ. || СВЕСКА ЗА ДЕЦЕМБАР 1927. | Број23.и24.

„ПОЛИЦИЈА“ У 1927 ГОДИНИ.

Са овом свеском „Полиција“ не завршава само своје излажење у овој години, већ улази и у десету годину свога поновног, послергтног покретања. Пре ратова она је излазила 5 година и престала је излазити у јеку рата 1914 год. Њен рад и резултати овог рада за време од 1919 до 1926 год. закључно изложени су у новембарској свесци од прошле године. Ови реци имају за циљ да изложе њен рад у 1927 год.

Поред многих разноврсних и корисних ствари, које су покретане и третиране у „Полицији“ за ову год. по својој општој важности нарочито се истицало питање о презадуженосши нашег земљорадничког света.

Умољен нарочито од уредништва, пређашњи председник Касац. Суда а садањи Министар Правде г. Д-р. Душан М. Суботић, написао је и штампао у Бр. 1—4 чланак „Сељак и његова Пасивна менична способност с обзиром на грађанску п кривимно-правну одговорност који је, у вези са предавањем г. Рт. Суботића о истој теми, изазвао у врло великој мери интересовање јавног мнења, које је тражило од меродавних фактора да приступе што бржем решењу овог важног прешног питања. Судећи по свему на ово решење неће се дуго чекати, јер су Народном Представништву у овом циљу поднети већ и конкретни предлози.

Независно од овога, третирање овог питања у „Полицији“ упутило је управно-полицијске органе на правилнију примену законских одредаба о заштити земљоделаца од материјалног пропадања, те је тако и на овај начин, и по службеним и по приватним извештајима, доста припомогнуто да многи презадужени земљорадници не остану без куће и земље.

Полиција