Policija

— 998 —

Од осталих ствари, које су третиране у „Полицији“ за 1927 год. за управно-полицијску струку од нарочите је важности питање о реформи наше жандармерије, које је покренуо 2. Јован Костић, жандарм, пуковник чланком Потребнг реформе у жандармерији (Бр. 5—6).

Потпуно свесно улоге и вредности добро организоване и спремне жандармерије за одржање правног поретка у земљи, уредништво је сматрало за дужност, још од покретања листа, да јој поклони особиту пажњу, и у овом циљу доносило је. без мало у сваком броју, пригодне чланке и друге написе у циљу њеног усавршавања и стручног образовања њених органа. Поред чланка о њеној реформи од пуковника г. Костића и капетана Х (Бр. 9—10); у току године публиковани су још и ови важнији написи о жандармерији: Жандармејзија као помоћни орган истражних власти од Г. Ж. А. Лазића, нач. Мин. Ун: Дела; „Чистећа дисциплина“ у жандармерији од г. Ог. Милана Баршоша в. суд. поручника; О ислеђењу појединих кривичних дела у жандармерија од г. Бор. Ј. Бабића, администрат. капетана суд. струке, и читав низ чланака од нашег сталног сарадника г. Милана Мизлера, жанд. пуковника у пензији: Постанак и развој жандармерије, Криминални музеј за жандармеришју, Орпенширањег жандарма у станичном реону, Сведоци у истражном поступку, Употреба полицијских паса, Упошреба лажних имена по злочинцима:

Не мања пажња поклоњена је и примењеном законодавству, које из дана у дан добија све већи значај због хаоса који влада у позитивном законодавству. Дајући у сваком броју разна објашњења и објављујући редовно важније одлуке највиших судских и административних власти (Касац. Суда, Државног Савета, Главне Контроле, Ген. Дирекције Пореза ит,д.). „Полиција“ је, по општем признању, учинила веома много за правилну примену закона у пракси. Ови радови билу су од користи не само управно-полицијским и самоуправним органима, већ и органима осталих грана администрације, као и свима лицима која законе у пракси примењују. За ово ЈЕ поред осталог, доказ и све већи број питања, којим се од уредништва траже објашњења из области целе администрације и судства. И ако се на знатан део ових питања, било с обзиром на њихову хитност било по изричној жељи питача,