Policija

ЗЛИ ТАН нит ренин 4

ПЛ

која би могла узастопце подићи тужбу. Овде законодавац одређује, да о оваквим тужбама мора изаћи само једна пресуда, а оптуженик неће бити кажњен, ако докаже — само за једног од тужиоца, да клевета заиста није клевета, већ пука истина (Исп. Натрзђето: Закон о штампи, стр. 98, 99; Мића Зак. 0 шт., стр. 46. 47). Ред физичких или правних лица онда није употребљен као технички израз за колективно лице.

Остаје нам тада као истинито технички мишљено колективно лицекао предмет повреде части само „правно лице“.

% 6. Појам „правног лица“. Кад се питамо шта разуме зак. о штампи или срп, каз. зак. под правним лицима, онда треба истакнути, да легалне дефиниције у глави 0 деликтима прошив части нема. А у закону о штампи од 6. авг. 1925 дакако спомињу се правна лица још у члановима 13. 26,28. 19:

У нашој књижевности коментатори закона о штампи Ноетрзђетр т Мића обраде појма о правном лицу нису се латили. Живановић говори о значају правних лица иу својој књиги „Основи кривичног права, посеб. део“ (1. стр. 120) и у монографији „О увреди и клевети“ (на стр. 19 насл.) те каже, како смо већ споменули, да постану правна лица колективним лицима, кад су призната као субјекти права. По нашем мишљењу баш ова „дефиниција“ — не знамо уопште да ли је била као такаех ргојеззо замишљена — вије тачна. Ако на пр. узму десет лица под закуп лов на велику дивљач у извесном округу за 3 године, имамо и скуп људи и орга-

· низацију, која се обично означава као једна целина, имамо и

признање као субјект права т. ј. на ловљење дивљачи, ипак овај скуп ловаца нипошто није правно лице, већ само ловачко орташтво или сосијетет.

Да утврдимо појам правних лица по закону о штампи,

треба нам прегледати горе означена места тога закона, у

којим је говора о правним лицима, да видимо бар, каква

· својства су им приписивана.

У чл. 41 је казано, да издавач одговара за себе према својој субјективној одговорности, а издавач може бити према чл. 13 и какво правно лице, а ово мора да има означено неко поједино лице, које ће се јављати као представник правног лица; за њега вреде сви прописи одговорности издавача. Онда: субјективна одговорност правног лица удешена биће