Policija

Мо а =

давци алкохолних пића, који 0ва дића дају ношорној Пијаници ишли већ пијаном госту“.

11. Саобразно овој измени треба и у 5 96 изразе „јака дића“ заменити изразима „алкохолна пића“. Ово у толико пре што ниједним законским прописом није прецизирано шта се подразумева под „јаким пићима“.

12. У 5 107. прописана је казна за старешину породице који одмах не извести "месну полиц. или општинску власт о заразној болести својих укућана или домаће стоке.

Питање о сузбијању и обавезном пријављивању заразних болести детаљно је регулисано уредбом Мин. Нар. Здравља о сузбијању заразних болести и правилником истог министра о пријављивању заразних болести. И уредба и правилник донети су у 1927 г. (Сл. Нов. Бр. 152 – 46 и Бр. 224 42). У њима се, можда с разлогом, не прописује казна за старешину породице који не пријави власти заразну болест својих укућана, али су за то на ово пријављивање обавезни: сви лекари и Остали санитетски органи, сви државни и самоуправни службеници, сви држаоци хотела, пансиона и т. д. (чл. 8. правилника). |

У времену кад је пројектован 6 107 зак. о ист, ови санитетски прописи нису постојали, и зато се сматрало 38 умесно да се из пројекта срп. казн. зак. од 1910 год. узме одредба 5 376 и пренесе у зак. о иступима.

Пошто је питање о обавезном пријављивању заразних болести регулисано специјалним законским прописима и на другој основи, то 5 107 треба избацити из пр. зак. о ист. Питање пријављивања заразне стоке такође је регулисано посебним ветеринарско полиц. прописима.

13. У 5 129. предвиђа се казна за лице које наплати или покуша наплатити свој рад или своју ствар преко цене влашћу утврђене. Ово исто дело предвиђено је и као преступ у 5 370 пр. казн, зак. Треба га избацити из последњег пројекта као што је то предложила и комисија која је радила првобитни пројект закона о иступима.

14. У 5 161. побројане су власти, које ће бити надлежне за извиђање иступних дела по зак. о ист. али без општинских судова. У ранијем нашем чланку изнели смо разлоге због којих општинским судовима, који норед самоуправних