Policija

њи

карактер сличан јавним бележницима. Ти судски извршиоци“ су у Немачкој, па и у Мађарској личности, које чине саставни. део судова, али које немају плату, већ нарочити, законом одређени, хонорар од појединих извршења, који пада на рачун дужника, противу кога се извршење врши.

Сличан је случај и са Француском. У њој извршење пресуда долази у надлежност т.з. иси-а (пшазјег). То је личност“ којој је Министар Правде признао способност да извршује. судске пресуде и којој је одређен територијални круг надлежности. Та личност има јавно-правни карактер и цео рад подлежи контроли судских власти, али у суштини та личност није државни чиновник, и ни у колико није на државном. терету.

Не треба се лагати и причати да систем судских извршиоца и систем исие-а потпуно остављају по страни полициску власт од извршења. На против у обадва од ових система, судски извршиоци се ослањају на полицијску власт“ и призивају је у помоћ увек када би у вршењу своје дужности били спречени од трећих личности, и она им то омогућује. Али не треба се варати да то полицијске комесаре преокупира и задржава исто толико, као и кад они лично извршују те одлуке. У случају кад извршење не спада у дуж-. ност полиције, све се врши под контролом и под /одговорношћу судских извршилаца, а полиција се ограничава да својим суделовањем (које се обично своди на одашиљање потребног броја чувара — жандарма на лице места) спречи отпор противу извршиоца.

Код тих система установа судских извршилаца не повећава државни буџет, али ипак зато тај посао врше посебне, за то спремне личности и тиме се растерећују државне управне власти. |

Ми не знамо, какво је мишљење надлежних о спровођењу извршења судских одлука код нас. Хоће ли се одржати. систем чиновника или завести систем јавних извршилаца.. Ми констатујемо да би системи чиновника, и то полицијских, ваљало одмах, управо што пре укинути. То је најгори систем јер полицијске чиновнике с једне стране одводи од њиховог правог посла, а с друге стране њиховом презаузетошћу спречава брзо извршење. Завођење других, специјалних извршиоца