Policija

извршење о року одговоран председник општине (или кмет, кога општински одбор нарочито за то буде одредио). Ту би се законом ближе регулисало право жалбе Првостепеном Суду, с тим додатком да се Суд може — у случају нехата и немарности општинских власти обратити за извршење полицијским властима, које ће то извршење вршити на рачун општинског органа у питању. С друге стране може сеи полицијским властима ставити у дужност да воде надзор над општинама при извршењу и да, рецимо, два пут месечно контролишу да ли су општине тачно поступиле по закону и јесу ли се држале рокова и реда при извршењу.

На тај начин би се ипак убрзало извршење, а и полицијске би власти биле растерећене. Њима би остала само извршења из непокретности, а што се тиче покретности само у изузетним случајевима немарности општивских часника. У осталом ти би случајеви били ретки, јер би у тим случајевима извршење падало на терет немарних општинских часника. Код овог система једино би било бојазан у томе, што би органи извршења врло често били недовољно спремни за послове у питању, али то питање би се лако решило тиме што би се општинске деловође и писари у томе рутинирали брзо, као што је то случај и са полицијским чиновницима, а и само извршење замишљамо под судским надзором.

Ово питање, по својој актуелности, за нас је од првобитног значаја. Карактеристика правног поретка, то је вршење закона. Извршење судских одлука — то је васпостављење законитог стања. Код нас, из разумљивих разлога претрпаности, извршење судских одлука је застало и за то се у јав"ности из дана у дан све чешће чују позиви да се поштовање закона, и њихова примена, која се нарочито изражава у судским одлукама, поправе и осигурају. Само онај ко чека да му се судским путем оствари погажено право, може да се увери колико: брза судска помоћ — значи праву правду, и колико се мало користи има од оног лепог и паметног: „Правда је спора, али достижна“. И у низу тих апела, и ми их понављамо са конкретним примедбама, како би се могло убр-

зати извршење судских одлука. | Др. Милан Бартош.