Policija

— 789 — .

вршио, за сопственика истога имања признао — 5 215 грађ. зак.“

2) 0. о. од 23/5 1911, Бр. 7291: — „Кад се из из извршне пресуде избраног суда... види, да је жалиоцу... на дело припало имање, на које он жели да се убаштини, онда је суд погрешно одбио молиоца од тражења с тога, што није поднео уверење о томе, да његов отац није земљоделац, или да му сем ове земље на коју се жалилац убаштињава, остаје још довољно земље по закону. — Овакво уверење није потребно прибављати у овом конкретном случају, јер овде није случај отуђења имања, те према томе вема места примени 5 471... већ је овде између жалиоца и његовог оца извршена деоба имања и пресуда по тој деоби извршном постала, на основу које деобничари имају право убаштињења и без обзира да ли сваки од њих добија онолико имања, колико закон свакоме земљоделцу штити или не, пошто то питање о величини делова зависи од. самога споразума деобничара (5 215 и 216 грађ. зак) а сам захтев да им суд потврди тапије за делове који им по пресуди избраног суда припадају, има се сматрати као последица извршене деобе и изречене пресуде изборног суда.

Према наведеним одлукама Касационог Суда, при убаштињењу по деоби није потребно подносити уверење о остатку земље. Наше је мишљење, међутим, да и тада треба уверење подносити са разлога што би иначе могло бити изигравања закона, и то како у случају када онај који добија убаштињење није земљорадник, тако и када јесте. Када није, онда би се закон изигравао у виду деобе на тај начин шта би деобничар који се убаштињава, према споразуму, продату земљу другоме, по убаштињењу, на овога преносио. А кад је он земљорадник, онда се закон опет даје изиграти у виду деобе и убаштињења, у корист или на штету (према смеру окућја) кога од деобничара. Потребно је, дакле, да суд, при убаштињењу, испита с гледишта окућног права и саму деобу уз поднето уверење.

УП. — Облик и истинитост уверења.

Било да уверење о остатку земље има да поднесе сам земљорадник у случају кад он сам отуђује земљу, било да се уверење има прибавити по службеној дужности у случају јавне