Policija

— 798 —

Горње одлуке не показују нам изближе и тачно који је то правилан начин потврђења и оверавања среске власти. Неке нам од њих истина правилно указују на то да потврђење треба да гласи „на основу личног сазнања“, али то није довољно, јер има разних начина личног сазнања. Говорећи о томе, Јањић је могао рећи: „Дотични пак чиновник, нека бира начин, на који ће се известити 0 истинитости даног сведочанства...“") Отуда је у овом питању владала при. лична неизвесност и неједнакост све до начелне одлуке Касационог Суда од 5|1 1909 Бр. 127481908 г., која гласи:

„Услед захтева г. Министра Правде од 10. новембра 1908. год. Бр. 13741, да му Касациони Суд да своје мишљење о томе: на који би начин полицијске власти требале да врше потврду уверења о којима је речу Правилима Министра Правде од 4. фебруара 1874. год., прописаним за извршење тач., 4а 5 471. Грађ. Суд. Пост.

_по коме законском пропису земљорадник по правилу може од своје земље отуђити само вишак преко пет дана и једног дана окућнице, — Касациони Суд у општој седници својој, састављеној на основи тач. 2. 5 16. свога устројства, проучио је ово питање па је нашао:

Поменуто законско наређење је карактера јавноправног, изазвано потребом, да земљорадник не остане без своје земље. Према томе, при сваком отуђењу земље од стране земљорадчика мора се имати поуздан доказ да земљораднику остаје још онолико земље, колико се тим законским прописом тражи.

Како је општинска власт сваком сопственику најближа власт, а и најпознатија са његовим стањем и приликама, то је најприродније да доказ, односно уверење о остатку земље, издају општинске власти, које и иначе у случају преноса врше премер земљишта и потврду тапија. Ово тим пре што оне и по Закону о општинама — тач. 4. чл 97. издају уверења о имовном стању својих становника.

Потврда тих уверења од стране полициске власти потребна је већ из тога разлога, што је она надзорна власт над општинском влашћу, те је као таква законом позвана, да утврди аутентичност њихову. Ипак у овом случају, где јавни интерес игра тако велику улогу, не сме се улога полициске власти ограничити само на потврду истинитости потписа и печата општинске власти. Зато

5) „Какво треба да је потврђење полиц. власти...“ Пол. Гласник, 1903, «тр. 254.