Policija

=. 308

искључиво бавили. Камора је сачувала у Напуљу само организацију, дисциплину и формалну владавину и тајност шпанског узора. Све остало је променила и постала је само лоповска. банда која је чинила злочине. Њен уплив постајао је знатан у Напуљу, где је, због великог броја становника и тешких прилика за живот, увек било много људи који су се могли лако придобити за ово друштво.

Камора је постигла таку премоћ и развијала се до таквог степена, да је у многоме добила изглед националне установе. Како је полиција била лоше организована, трговци су употребили Камору да надгледа товаривање и стоварење њихове. робе. Приватни грађани тражили су њену заштиту. наравно из обзира који нису увек били новчаног карактера, пошто је Камора помагала сваког који јој је могао користити или јој бар пасивно био наклоњен. Влада не само што није сметала друштву, него га је употребљавала за откриће злочина којима нису могле полицијске власти ући у траг. Ту се делокруг Каморе веома проширио. Примала је велике поклоне од кућа. лошег гласа; отворила незаконите лутријске уреде и држала их под својом заштитом; зеленаштво је вршено у великом стилу од њених најистакнутијих чланова; наплаћивала је таксе и дажбине у корист „Часног Друштва“; права сврха Каморе био је увек добитак, добивен свим средствима, лошима или добрима.

Када је у 1860 г. Краљ Фрања | дао устав, сви притвореници у затвору — а њих је било много, ослобођени су, и они су, наравно, умножили број Каморе, која је постала политичка организација у 1848 г. и стекла стварно неограничену моћ у изборима, Она је контролисала свакодневни живот у Напуљу и господарила политичким стварима. Њезини су чланови били тако многобројни, да су упознавали један другога“ по понашању пре него по знаковима и речима, и заповести | шефова даване су усмено и тако преношене. «

Крађу и недопуштену трговину монополисали су, а ен новници, пословни људи и трговци штитили су их или 7 били под њиховом заштитом.

Камора је добила службено признање онда када | рибалди улазио у Напуљ, распустио Бурбонску пол пи вароши и поверио полицију Камори, чији су шефови рез